Szertartásvezetés

Anyakönyvvezető helyett Szertartásvezető

AZ ÁLMOK VALÓRA VÁLNAK

Anyakönyvvezető helyett Szertartásvezető

Első hallásra sokan a teljes esküvőt összefogó Ceremóniamesterre gondolnak, azonban a Szertartásvezető, ha tömören szeretnénk fogalmazni, akkor amolyan Anyakönyvvezető-pótló, Ő az a személy, aki révén a násznép előtt a jegyespár az IGEN kimondásával házaspárrá válik.
Az esküvői szolgáltatások sorát nagyjából 2008 óta színesíti e szakma. Létét a jegyespárok megnövekedett igényei, a különféle bürokratikus akadályok, szabályok hívták létre, hiszen egyre többen szeretnék felejthetetlenné tenni az esketési ceremóniájukat, és az unalmas, elcsépelt házasságkötő terem helyett egy különleges helyszínen összekötni életüket párjukkal.

R-VISOR Esküvőszervező Iroda - Rózsáné Éberling Orsolya - szertartás- és esküvőszervező

Hogy mik ezek a bürokratikus akadályok, szabályok?

Az önkormányzatok, anyakönyvi hivatalok sok helyen elzárkóztak attól, hogy a több száz magánszemély adatait tartalmazó anyakönyvet kiengedjék az épületből, ami teljes mértékben érthető volt. Ugyan 2014 júliusától a Polgári Törvénykönyv változásával az Anyakönyvet felváltotta az Elektronikus Anyakönyvezés és az Aláírólap, amin a jegyespár írásban megerősíti a kimondott IGEN-t, azonban továbbra is a kerület Jegyzője dönti el, hogy az Anyakönyvvezető hol és mikor és mennyiért eskethet.
Néhány hivatal, hogy a problémát orvosolja, vállalja, hogy ún. megerősítő szertartást tart külső helyszínen, de csak a saját kerületükben. A szertartás szövegét persze velük nem lehet egyeztetni, el kell fogadni az anyakönyvvezető jól bevált szavait.
A törvényi szabályozások, még ha ki is engedik az Aláírólapot/Anyakönyvvezetőt az épületből, tovább nehezítik a jegyespárok életét.
Például munkaszüneti napon, ünnepnapon az Anyakönyvvezetőnek is szabadnapja van, így aznap nem adhat össze. Sok budapesti kerületben 3-4 napos ünnepnapoknál (pl. Május 1-je, Pünkösd, Aug. 20-a idején) szombati esketést sem vállalnak. Július 1-jén, a Köztisztviselők és Kormánytisztviselők napja munkaszüneti nap nekik, így aznap nem dolgozhatnak az anyakönyvvezetők.
És ha a jegyespár egy hajón, menet közben szeretné a szertartást?
Hivatalosan „természetesen” nem lehetséges. Mert ugye megy a hajó, így az Anyakönyvvezető nem tud pontos helyszínt írni az igenek kimondására, mert a vőlegény kimondja az „X” hosszúsági és szélességi foknál, míg a menyasszony az „Y”-nál és az ugye tudjuk, hogy nem egy hely 🙂

R-VISOR Esküvőszervező Iroda - Rózsáné Éberling Orsolya - szertartás- és esküvőszervező
R-VISOR Esküvőszervező Iroda - Rózsáné Éberling Orsolya - szertartás- és esküvőszervező

Ezen okok eredményeképpen született meg a Szertartásvezető szolgáltatás.

Egy Szertartásvezető nincs sem helyhez, sem időponthoz, sem szabályokhoz kötve, így – a hivatalos polgári ceremónia után (ezzel elkerülve a jogi problémákat), – a megerősítő szertartást úgy vezeti le, hogy a násznép azt hiheti, ez a hivatalos esküvő.

Szertartásvezető csapatommal hogyan segítünk immár 2010 óta?

Szertartásvezető kollégám a ceremóniára, mintha valóban anyakönyvvezető lenne, alkalmi ruhában, nemzeti színű vállszalagban érkezik, így a násznép, hacsak a Pár és tanúi el nem árulják, azt hihetik, hogy egy hivatalos polgári esketési ceremónián vesznek részt. Ezt az illúziót erősítendő díszes Aláírólapon történik az ünnepélyes bejegyzés, a Pár és a tanúk aláírása.

Szertartásvezetőim mégis mitől többek, mint egy Anyakönyvvezető?

Segítségünkkel a hivatalos polgári esketéssel ellentétben lehetőség van, hogy a jegyespár teljesen személyessé tegye a szertartás szövegét, menetét és helyét anélkül, hogy a különféle szabályokhoz alkalmazkodni kellene.

A ceremóniát színesíthetjük különféle, az együvé tartozást szimbolizáló ceremóniával, például gyertya-, homok-, bor-, fröccs ceremóniával, faültetéssel, kötelék szertartással, időkapszula készítésével vagy bármi mással, ami Jegyespárunk számára az összetartozásukat szimbolizálja, ami őket jelképezi.

Fentieken túl – segítségünkkel – párjaink fogadalmat tehetnek egymás felé, illetve hívhatunk a ceremóniára versmondót, énekest, hegedűst, hárfaművészt, egyéb művészt.
A szertartás végét a pezsgős koccintáson túl galambreptetéssel, lufik felengedésével tehetjük még különlegesebbé.

Mindezeket olyan helyszínen (étterem vagy szálló teraszán, erdő közepén, hajón, hegytetőn stb.) ahol, és ahogy a Jegyespár szeretné.
Párjaink kérésére akár anyakönyvi vállszalag sincs rajtunk.
Ezt általában akkor kérik tőlünk jegyespárjaink, ha hívők, valamely egyház tagjai, de templomi szertartást mégsem szeretnének. Ilyen esetben inkább férfi szertartásvezető kollégámat, Józsefet szoktam részükre ajánlani.

R-VISOR Esküvőszervező Iroda - Rózsáné Éberling Orsolya - szertartás- és esküvőszervező
R-VISOR Esküvőszervező Iroda - Rózsáné Éberling Orsolya - szertartás- és esküvőszervező

Segítünk a szertartás külsőségeinek megtervezésében, kivitelezésében is.

R-VISOR Esküvőszervező Iroda - Rózsáné Éberling Orsolya - szertartás- és esküvőszervező

Szívesen adunk ötleteket. Nálunk beszerezhetők, megrendelhetők a különféle szertartáskellékek (pl. a homokceremónia kellékei), emellett szívesen ajánlunk, közvetítünk fellépő művészeket (pl. énekes, gitárművész, hárfa-fuvola duó, csellós-hegedűs duó).

Esküvőszervezőként – külön díjazásért – szívesen ajánlok jegyespárjainknak olyan esküvői szolgáltatókat (dekoratőr, fotós, videós, vőfély, ceremóniamester, zenekar, DJ, cukrászda stb.) akikkel dolgoztam már együtt esküvőkön, így tudom, hogy megbízhatóak, profik a szakmájukban.

R-VISOR Esküvőszervező Iroda - Rózsáné Éberling Orsolya - szertartás- és esküvőszervező

Bízom benne, hogy a fentiek alapján azt szeretnék, hogy mi vezessük le esketési szertartásukat.

IGEN-t mondanak?

Egyeztessünk időpontot egy személyes találkozóra, amikor részletesen meg tudjuk beszélni, hogy mit szeretnének, mik az elképzeléseik.

Addig is tekintsék meg a  REFERENCIÁK  albumunkat.
Ha bármi kérdésük, kérésük van, kérem, keressenek bizalommal.
error: Védett tartalom!!! © R-Visor