r-visor-szertartasvezeto-csapat-blog-2

Rólatok, nektek, értetek avagy mitől lesz egyedi a szertartásotok

Látszólag minden esketési szertartás ugyanolyan. Bevonul a pár, beszél valamit az anyakönyvvezető, kimondják az igent, gyűrűt húznak, csókot váltanak, esetleg a szülőknek adnak valami ajándékot, koccintanak, kivonulnak.
Ez csak a látszat. Nincs két egyforma esküvő, ahogy nincs két egyforma ember sem.

Mégis mitől lesz egyedi, csak rólatok, nektek szóló a polgári ceremóniátok, esketési szertartásotok?
Attól, hogy mindannyian mások vagyunk, más a történetünk, más dolgok tetszenek.

Most nem térek ki arra, hogy hányféleképpen lehet bevonulni és kivonulni, illetve milyen ajándékokat lehet adni a szülőknek, most arról írnék, mitől lesz egyedi a szertartás szövege, illetve az esketés keretein belül – a teljesség igénye nélkül – milyen kiegészítő, az összetartozást szimbolizáló ceremóniák szoktak lenni.


A jegyespár története

Ahhoz, hogy személyre szóló legyen az általunk vezetett esketési szertartás, elengedhetetlen, hogy megismerjem a jegyespár történetét, ezért mindig kérem Jegyespárjaimat, hogy meséljenek magukról, mondják el egy kávé, üdítő mellett vagy írják le pár mondatban a történetüket, megismerkedésük és az azóta eltelt időszak eseményeit, kiemelve esetleg egy-két vicces és szomorú pillanatot.

Ezen kívül örömmel veszem, ha megfogalmazzák azt is, hogy mit szeretnek a másikban, mik azok a jó tulajdonságok amit nagyra értékelnek egymásban.
A teljesség kedvéért mindig kérem, említsenek meg pár olyan jellemvonást is, ami még csiszolásra szorul a másik szemében. Mindezt miért kérem, mert ezek is segítenek nekem, hogy jobban megismerjem Jegyespáromat. A szertartás megfelelő pillanatában párjaim jó tulajdonságait kiemelem, hibáikból a jövőre nézvést apró intelmek lesznek.

Fogadalomtétel

A szertartás legbensőségesebb része, mikor az IGEN-ek kimondása után, mint friss házaspár először szólnak egymáshoz és elmondják, hogy mit éreznek, illetve mit fogadnak meg egymásnak, egymásért.
A fogadalom szövegét megírhatják maguk is, de fogadalom-mintáink közül is választhatnak.
Természetesen itt sem hagyjuk magukra Párunkat. Ha nem szeretnék fejből (vagy papírról) mondani fogadalmukat, Szertartásvezető kollégám előmondja a szöveget, és nekik elegendő utána ismételni.

Gyertyaceremónia

Zárt helyen, vagy szélmentes napon külső helyszínen ajánlott ceremónia, mikor a pár két külön életét jelképező gyertyákkal egyszerre gyújtják meg közös életük lángját.


Homokceremónia

A pár kétféle színes homokot szór egy üvegedénybe, ami az eddigi két külön élet egyesülését jelképezi. Az összekeveredett homok többé szétválaszthatatlan, ahogy a pár is a házasságban eggyé válik.
Napjainkban a klasszikus váza, ballonpohár helyett sok mindenbe lehet önteni homokot. Például: lezárható üvegbe, homokórába, fényképpel ellátott díszdobozba. Több helyen is megfizethető áron beszerezhetők a kellékek.


Faültető ceremónia

Kapcsolatuk gyökereit és szerelmük folyamatos fejlődését, növekedését szimbolizálja a fa, növény, amit közösen elültetnek.
A növényt vagy fácskát ültethetik egyből a végleges helyére vagy jelképesen egy kaspóba.
Általunk javasolt fák, növények: zamio, rózsafa, citromfa (ezek akár maradhatnak is a kaspóban), diófa vagy az 1000 évig is élő páfrányfenyő, más néven ginkgo biloba.


Kötelék ceremónia

Az emberek ősidők óta ki akarják fejezni érzelmeiket, az egymás iránti kötődésüket, így jött létre a kötelék ceremónia, ami azt a szoros kapcsolatot jelképezi, amit a jelenlévő rokonok és barátok előtt kötött házasságukkal erősítenek meg.


Bor szertartás

A pár kétféle bort (vöröset és fehéret) önt egy üvegedénybe, ami az eddigi két külön élet egyesülését jelképezi. Az összekeveredett bor többé szétválaszthatatlan, ahogy a pár is a házasságban eggyé válik. A vörösbor az erőt, férfiasságot, a fehérbor a tisztaságot, nőiséget jeleníti meg.


Fröccs szertartás

A pár bort és szódavizet önt egy nagyobb pohárba, amit közösen megisznak. Ahogy az ital átjárja testüket, egy kis rész a férjből a feleségé lesz és egy kis rész a feleségből a férjé, ezzel életük eggyé válik.


Egyéb, a szertartást színesítő elemek

Művészek közvetítéséről (pl. hegedűs, csellós-hegedűs duó, hárfás, hárfa-fuvola duó, gitáros, énekes stb.), illetve a szertartáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokról (pl. galamb reptetése, lufi felengedése stb.) kérem, érdeklődjön személyesen.




error: Védett tartalom!!! © R-Visor